Jednym z najskuteczniejszych sposobów na poprawę stanu swojego zdrowia jest zmiana nawyków żywieniowych. Dieta może nie tylko dodać sił czy korzystnie wpłynąć na samopoczucie, ale i zadziałać profilaktycznie w leczeniu wielu schorzeń. Dobrym pomysłem jest okresowe wprowadzenie menu w całości warzywno-owocowego.
Jak dieta warzywno-owocowa wpływa na zdrowie?
Dobrze zbilansowana dieta ma niezwykle pozytywny wpływ na działanie organizmu. Jej podstawą powinny być warzywa i owoce, zajmujące najwięcej miejsca w nowoczesnej piramidzie żywieniowej. Dietetycy i lekarze wskazują również, że czasowe stosowanie diety w całości bazującej na warzywach i owocach może mieć wiele korzyści zdrowotnych.Po pierwsze, taka dieta odciąża organizm i reguluje pracę narządów wewnętrznych. Pomaga w usuwaniu toksyn i w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Dostarcza ogromnej dawki witamin i minerałów, dzięki czemu korzystnie wpływa na odporność oraz samopoczucie. Regularnie stosowane diety warzywno-owocowej znacznie redukuje ryzyko chorób cywilizacyjnych: cukrzycy, nowotworów, chorób serca.
Menu warzywno-owocowe – dla kogo i jak stosować
Dieta warzywno owocowa ma wiele korzyści, jednak nie jest przeznaczona dla wszystkich. Powinny stosować ją osoby zdrowe, w dobrej kondycji, bez dużego obciążenia przewlekłymi chorobami. Przeciwwskazaniem są chemioterapia czy leki hormonalne. Dieta nie jest wskazania dziewczętom w okresie dojrzewania, nie może być stosowana przez kobiety ciężarne. Przed jej wdrożeniem warto wykonać podstawowe badania i skonsultować się z lekarzem.Trzeba także mieć świadomość, że dieta warzywno-owocowa stosowana jest czasowo: od kilku dni do kilku tygodni, nie na stałe.
Czy dieta warzywno owocowa jest bezpieczna?
Warzywno-owocowe menu jest zdrowe i może pomóc w odzyskaniu równowagi i oczyszczeniu organizmu. Jest także w pełni bezpieczne, pod warunkiem, że stosowane przez osobę bez chorób przewlekłych i według wskazań dietetyków.To rodzaj postu, który wprowadza się czasowo, nie należy przedłużać diety w pełni warzywno-owocowej na dłuższy okres niż 4-6 tygodni. Również menu powinno pochodzić od dietetyka, by dostarczało witamin i minerałów niezbędnych organizmowi, a nie było przyczyną niedoborów i osłabienia.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Instytutu Zdrowia Sofra.