Każdy z nas jak najdłużej chciałby cieszyć się dobrym wzrokiem. Na jego kondycje ma wpływa wiele czynników, nie tylko te genetyczne, ale także nasz aktualny sposób życia, w tym regularna aktywność fizyczna oraz odpowiednia dieta. Dostarczając organizmowi odpowiednie witaminy i minerały, możemy uniknąć wielu dolegliwości oraz zapobiec rozwoju niektórych chorób oczu. Co jeść, a czego powinno się unikać, aby cieszyć się dobrym wzrokiem?
Jakie witaminy są korzystne dla oczu?
Długie godziny spędzane przed monitorem, zanieczyszczenia, używanie klimatyzacji, która wysusza powietrze oraz inne czynniki zewnętrze sprawiają, że nasze oczy są zmęczone. Aby je wspierać, warto uzupełnić swoją dietę w cenne witaminy, które wzmacniają wzrok oraz spowalniają uszkodzenie oczu. Takim składnikiem jest z pewnością witamina A, znana także jako beta-karoten. Jej zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników, które wywierają niekorzystny wpływ na oczy. Niedobór tej witaminy przyczynia się do gorszego widzenia po zmroku, czyli inaczej kurzej ślepoty. Znajdziemy ją głównie w marchewkach, ale też dyni, czerwonej papryce, szpinaku i jarmużu. Kolejnymi cennymi składnikami diety są witamina E oraz C. Ich zadaniem je odżywianie tkanek oka oraz wzmacnianie naczyń krwionośnych. Znajdują się w cytrusach, orzechach, pestkach dyni i słonecznika. W trosce o zdrowy wzrok pomagają też minerały, takie jak cynk, miedź, mangan i selen. Ich zadaniem jest wytwarzanie rodopsyny, czyli światłoczułego barwnika, który przyczynia się do redukcji wolnych rodników. Dodatkowo te cenne minerały utrzymują wiązania kolagenowe, dzięki czemu wzmacnia się trwałość naczyń krwionośnych w oczach.
Dieta zdrowa dla oczu
W diecie, która ma pozytywny wpływ na oczy nie może zabraknąć także dwóch innych, niezwykle ważnych składników, takich jak luteina i zeaksantyna. Są one niczym parasol ochraniający wzrok przed negatywnymi czynnikami, w tym promieniami ultrafioletowymi, z którymi mamy kontakt każdego dnia. Zeaksantyna naturalnie występuje w siatkówce człowieka, a dokładniej w centralnym punkcie plamki żółtej. Natomiast luteina znajduje się na zewnętrznych obszarach siatkówki. Aby dostarczać te cenne składniki organizmowi należy wprowadzić do swojej diety warzywa takie jak jarmuż, szpinak, sałata, dynia, cukinia, marchew, kukurydza, brukselka czy brokuły. Znajdują się one także w żółtkach jaj, awokado i nektarynkach. W zdrowiej diecie nie powinno zabraknąć także nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zatrzymują proces starzenia się wzroku oraz przynoszą ulgę w przypadku zespołu suchego oka.