Własnoręczna produkcja mleka i śmietany może być ciekawym sposobem na stworzenie małego biznesu, dodatkową ofertę gospodarstwa agroturystycznego, albo po prostu sposobem na wykorzystanie produktów zwierzęcych we własnych zakresie. Niezależnie od tego, jakie masz preferencje, z całą pewnością nie będziesz tego wszystkiego robił własnoręcznie, jak było przed stu czy dwustu laty. Dlatego też oferujemy ci wygodne, szybkie i bardzo wydajne wirówki do mleka.
Czym jest wirówka do mleka?
Wirówka do mleka i śmietany (inaczej separator) to proste urządzenie, które pozwala na efektywne rozdzielenie poszczególnych frakcji w zależności od ciężaru. Działa na zasadzie wirówki, która oddziela części cięższe (śmietanę) od lżejszych (mleko) na zasadzie podziału góra – dół. Taki podział jest możliwy dzięki wykorzystaniu prostych zasad rozdzielania mieszanin za pomocą siły odśrodkowej, wytwarzanej przez wirówkę.
Zalety małego separatora domowego
Mały domowy separator do mleka i śmietany to urządzenie, które powinno znaleźć się w każdym gospodarstwie rolnym. Pomaga w uzyskaniu dwóch podstawowych produktów, które można samodzielnie wykorzystywać lub odsprzedawać innym osobom. Nie zajmuje przy tym nadmiernie dużej ilości miejsca i jest prosty w obsłudze. W ten sposób dosłownie każdy może nauczyć się jego obsługi.
Ogromną zaletą małego separatora jest możliwość wykorzystania go między innymi w gospodarstwie agroturystycznym, co pozwoli na poszerzenie oferty o zdrowe, naturalne i produkowane domowymi sposobami produkty. W ten sposób urozmaicisz swoją ofertę i z całą pewnością przyciągniesz do siebie nowych klientów.
Warto także wspomnieć o tym, że twoje produkty mogą być bardzo zróżnicowane. Domowy separator pozwala ci bowiem na regulację gęstości śmietany od 8% do 12%. Wspomaga przetwarzanie mleka i przyspiesza twoją pracę, a także daje ci nowe możliwości, niezależnie od tego, czy twoje gospodarstwo opiera się o mleko krowie, owcze czy kozie.
Ile śmietanki i mleka zyskasz?
Niewątpliwie interesują cię także konkretne parametry pracy urządzenia. Zacząć należy od tego, że posiada ono ponad 12 litrowy zbiornik na mleko, który należy wypełniać mlekiem o temperaturze około 40 stopni Celsjusza. Szacowane wartości prezentują się następująco:
- z 10 litrów mleka otrzymasz około litra śmietanki;
- śmietanka będzie miała 10 x więcej tłuszczu niż mleko, z którego powstała.
Oczywiście będziesz mógł uzyskać także mniej stężoną śmietankę, mieszając ją z chudym mlekiem. Co ważne, wszystkie twoje produkty będą w pełni zdrowe i bezpieczne, gdyż uzyskane zostaną z aparatury wykonanej z najwyższej jakości materiałów.