Wirówka do mleka i śmietany

0
1276

Własnoręczna produkcja mleka i śmietany może być ciekawym sposobem na stworzenie małego biznesu, dodatkową ofertę gospodarstwa agroturystycznego, albo po prostu sposobem na wykorzystanie produktów zwierzęcych we własnych zakresie. Niezależnie od tego, jakie masz preferencje, z całą pewnością nie będziesz tego wszystkiego robił własnoręcznie, jak było przed stu czy dwustu laty. Dlatego też oferujemy ci wygodne, szybkie i bardzo wydajne wirówki do mleka.

Czym jest wirówka do mleka?

Wirówka do mleka i śmietany (inaczej separator) to proste urządzenie, które pozwala na efektywne rozdzielenie poszczególnych frakcji w zależności od ciężaru. Działa na zasadzie wirówki, która oddziela części cięższe (śmietanę) od lżejszych (mleko) na zasadzie podziału góra – dół. Taki podział jest możliwy dzięki wykorzystaniu prostych zasad rozdzielania mieszanin za pomocą siły odśrodkowej, wytwarzanej przez wirówkę.

Zalety małego separatora domowego

Mały domowy separator do mleka i śmietany to urządzenie, które powinno znaleźć się w każdym gospodarstwie rolnym. Pomaga w uzyskaniu dwóch podstawowych produktów, które można samodzielnie wykorzystywać lub odsprzedawać innym osobom. Nie zajmuje przy tym nadmiernie dużej ilości miejsca i jest prosty w obsłudze. W ten sposób dosłownie każdy może nauczyć się jego obsługi.

Ogromną zaletą małego separatora jest możliwość wykorzystania go między innymi w gospodarstwie agroturystycznym, co pozwoli na poszerzenie oferty o zdrowe, naturalne i produkowane domowymi sposobami produkty. W ten sposób urozmaicisz swoją ofertę i z całą pewnością przyciągniesz do siebie nowych klientów.

Warto także wspomnieć o tym, że twoje produkty mogą być bardzo zróżnicowane. Domowy separator pozwala ci bowiem na regulację gęstości śmietany od 8% do 12%. Wspomaga przetwarzanie mleka i przyspiesza twoją pracę, a także daje ci nowe możliwości, niezależnie od tego, czy twoje gospodarstwo opiera się o mleko krowie, owcze czy kozie.

Ile śmietanki i mleka zyskasz?

Niewątpliwie interesują cię także konkretne parametry pracy urządzenia. Zacząć należy od tego, że posiada ono ponad 12 litrowy zbiornik na mleko, który należy wypełniać mlekiem o temperaturze około 40 stopni Celsjusza. Szacowane wartości prezentują się następująco:

  • z 10 litrów mleka otrzymasz około litra śmietanki;
  • śmietanka będzie miała 10 x więcej tłuszczu niż mleko, z którego powstała.

Oczywiście będziesz mógł uzyskać także mniej stężoną śmietankę, mieszając ją z chudym mlekiem. Co ważne, wszystkie twoje produkty będą w pełni zdrowe i bezpieczne, gdyż uzyskane zostaną z aparatury wykonanej z najwyższej jakości materiałów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here