Kuchnia marokańska to jedna z najbardziej popularnych kuchni Afryki. To rozmaite wyśmienite potrawy gotowane na bazie aromatycznych przypraw oraz różnorodnych mięs i warzyw. Jednym z klasyków kuchni Maroka jest tadżin, który jest zarówno specjalnym naczyniem, jak również potrawą, która jest w nim przygotowywana.
Tadżin – tradycyjna naczynie kuchni arabskiej
Tadżin, inaczej określany również jako tażin, tagine czy tagin, to popularne, tradycyjne naczynie wykorzystywane w kuchni arabskiej. Najczęściej stonowane jest one w kuchni Maghrebu, w tym przede wszystkim w Maroku.
Naczynie to wykonane jest z wypalanej gliny i składa się z dwóch łączonych ze sobą części:
- podstawy w formie głębokiej misy, w której umieszcza się potrawę
- pokrywki o stożkowym kształcie, która często jest też bogato zdobiona
Naczynie tadżin przeznaczone jest do wolnego gotowania, tradycyjnie w żarze ognia. Dzisiaj jednak częściej stosuje się je w piekarnikach, na kuchenkach. Taka forma naczynia powoduje, że podczas gotowania cała skroplona woda z powrotem wraca do dania. Dzięki temu można zachować jego wyśmienity smak, aromat, a także właściwą wilgotność.
Po przygotowaniu potrawy jest ona również serwowana w tym samym naczyniu – wystarczy tylko zdjąć pokrywkę.
Aromatyczne danie tadżin – jak je przygotować?
Tadżin to nie tylko nazwa na naczynie, ale też na tradycyjne danie kuchni marokańskiej. Z czego jest no przygotowywane?
Składniki potrzebne do tadżin:
- mięso, na przykład wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ale można przygotować też wersję wegetariańską
- warzywa – ziemniaki, marchewka, papryka, cebula, czosnek i inne według gustu
- przyprawy – kminek, cynamon, imbir lub specjalna mieszanka przypraw orientalnych, sól i pieprz
- bulion
- oliwa
Wcześniej należy zamarynować mięso oraz przygotować bulion. Naczynie tadżin wstawia się do zimnego piekarnika i podgrzewa. Następnie należy podsmażyć mięso na tłuszczu, dodać cebulę i czosnek. W międzyczasie pokroić warzywa. Miasto należy umieścić w naczyniu, dodać warzywa i przyprawy, a następnie trzymać w piekarniku aż do momentu, w którym warzywa będą miękkie.
Gotowe danie można podawać także z kuskusem, ryżem, z sałatkami warzywnymi oraz z sosami.
Kup własne naczynie do tadżin!
Każdy, kto lubi orientalną kuchnię, powinien wypróbować tadżin. Najlepsze dania tego typu czekają w Maroku, ale można również zdecydować się na zakupienie odpowiedniego glinianego naczynia i przygotować potrawę w swoim domu.
Tadżin można kupić w sklepach indyjskich, w tym także w sklepach działających w internecie.