Whisky należy do trunków o bardzo dużej różnorodności. Wynika to z faktu, że jest ona produkowana w wielu zakątkach świata. Ważnymi ośrodkami produkcyjnymi są chociażby Europa, Ameryka, czy Japonia. Czym różnią się te odmiany?
Whisky w Europie i Japonii – co warto wiedzieć na ten temat?
Historia whisky ma swój początek w Europie. To na terenie Irlandii i Szkocji powstały pierwsze wersje tego trunku. Prekursorami w tej dziedzinie mieli być iryjscy mnisi już w VII wieku. Ich napój, zwany „wodą życia” był produktem fermentacji owoców i miał pomagać w łagodzeniu różnych dolegliwości. Z czasem napój ten ewoluował, a pierwsze wzmianki o trunku na bazie wody i jęczmienia znajdziemy w zapiskach z XVI wieku. Pozycja szkockiej i irlandzkiej whisky jest niepodważalna. Nic więc dziwnego, że w 1918 roku na podróż do Glasgow zdecydował się Masataka Taketsuru. Japończyk podjął tam studia i postanowił zgłębiać tajniki produkcji, podejmując praktyki w destylarniach. Gdy wrócił do Japonii, otworzył własną produkcję, wzorując się na szkockim oryginale. Efekty okazały się tak dobre, że szybko zyskały sławę. Dziś japońska whisky jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie.
Whiskey amerykańska a bourbon – czym się różnią od siebie?
Za rozpoczęcie produkcji tego trunku w Ameryce odpowiadają szkoccy i irlandzcy imigranci. To oni zabrali ze sobą dobrze im znaną recepturę i dostosowali ją do warunków naturalnych panujących w Nowym Świecie. Tak dali początek nowej odmianie whisky. Bourbon to alkohol, w którym dominuje kukurydza. To ona, a nie jęczmień, stanowi ponad połowę zawartości mieszanki. Bourbon leżakuje w nowych, dębowych beczkach, które są opalane od środka. Nie jest to jednak jedyna odmiana amerykańskiej whiskey. Warto zwrócić także uwagę na trunek powstający w Tennessee. Znajdziesz je w tym miejscu https://swiat-whisky.sklep.pl/19-whiskey-amerykanskabourbon-whisky-kanadyjska. Ta whiskey amerykańska jest bardzo zbliżona do bourbona, jednak jest nieco inaczej produkowana. Destylat jest bowiem przepuszczany przez trzymetrową warstwę klonowego węgla drzewnego. Dzięki temu zyskuje ona zupełnie inny smak i aromat niż bourbon.