Jeśli nie wiesz, co dzisiaj zrobić na obiad, to mam dla Ciebie wspaniałą propozycje. Dzisiaj zrób zupę i to nie byle jaką, ale zdrową i pożywną zupę ogórkową. Pewnie się teraz zastanawiasz, ale jak zrobić zupę ogórkową? Mówię Ci, że nic prostszego nie ma od nauczenia się robienia zupy. Naucz się robić bazę pod zupę, czyli bulion, wywar z warzyw i mięsa lub rosół – jak zwał tak zwał, a będziesz w stanie zrobić każda inną zupę. Więc od czego zaczynamy, robiąc zupę ogórkową? Od zakupów. Tak, tak na początek lista zakupów, czego będziesz potrzebował, a dopiero później cała reszta. Lista zakupów: włoszczyzna, czyli marchewka (najlepiej dwie lub trzy), pietruszka korzeń, seler, por, cebula, czosnek, ziemniaki, ogórki kiszone (jeden duży słoik, najlepiej własnej roboty), przyprawy (sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie), świeży koperek. Jak już będziesz miał listę zakupów to możesz przystąpić do działania. Aha, jeśli chcesz to możesz dorzucić mięso, najlepiej ćwiartka kurczaka lub dwa udka, ale nie musisz. Jeśli masz już wszystkie warzywa, to do roboty. Bierzesz warzywa i dokładnie myjesz. Następnie obierasz marchewkę, pietruszkę, seler, cebule i czosnek. Marchewkę, pietruszkę i seler kroisz w drobna kostkę i wraz z cebula i czosnek wrzucasz do garnka. Jeśli masz mięso to też myjesz je i dokładasz do garnka. Wrzucasz z trzy listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu i zalewasz wodą do wysokości około trzy czwarte garnka, najlepiej 3-4 litrowego. Gotujesz na małym ogniu. Od czasu zagotowania gotujesz nie więcej niż godzinę. W tym czasie obierasz ziemniaki, 4-5 sztuk średniej wielkości i kroisz w kostkę. Ogórki wyciągasz ze słoika, myjesz i ścierasz na tarce. Jak zupa już się zagotuje, to wrzucasz ziemniaki i starte ogórki i jeszcze z dwadzieścia minut gotujesz na małym ogniu. Na koniec dodaj pokrojony świeży koperek i przypraw do smaku. I gotowe! Smacznego! W taki sposób możesz niemal przygotować każda zupę. Wystarczy znać podstawy, zrobić bulion, a reszta to według własnego uznania. Mam nadzieję, że teraz już wiesz, jak zrobić zupę ogórkową? To wcale nie jest przecież takie trudne, a zupa ogórkowa jest zdrowa i pyszna. Jeśli chcesz możesz do niej dodać też odrobinę jogurtu lub śmietany. Co kto lubi. Naucz się gotować bulion, a każda zupa będzie prosta do zrobienia. Uważaj tylko na ogórki kiszone. Najlepiej mieć te własne. Ze sklepu to różnie bywa z takimi ogórkami. Czasami mogą być popsute, czasami źle przyprawione, mogą też zawierać zbyt dużo pestycydów i mogą popsuć całą zupę po prostu. Dlatego bierzmy ogórki kiszone od sprawdzonych dostawców. Podobnie zresztą z warzywami i mięsem. najlepiej warzywa kupować na straganie, a mięso z chowu wolno rosnącego. Im mniej pestycydów użyto do warzyw i mniej antybiotyków, tym lepsza nam wyjdzie zupa ogórkowa. Każdy może nauczyć się gotowania pysznej zupki. Jeśli umiesz przygotować bulion, to zrobisz każda inną zupę, może pomidorową następnym razem? Wystarczy tylko koncentrat.