Mleko migdałowe.

Zdrowe odżywianie stało się modą oraz stylem życia. Coraz więcej osób chce wybierać świadomie produkty z dobrych źródeł. Jest to właściwe postępowanie, ponieważ dbamy o siebie, swoje zdrowie. Dodatkowo dostarczamy do organizmu wiele niezbędnych składników odżywczych. Jeśli wiemy co jeść i w jakich ilościach to po pewnym czasie, stosując się do tych zasad, zaczynamy czuć się lepiej. Niektórzy postanawiają także przygotować coś samemu. Nie stawiają tylko na gotowe produkty. Wolą zakupić surowce i sami przyrządzić określoną potrawę czy napój. To także świetny pomysł. Sami decydujemy o tym, co dodać, w jakich ilościach. Jest to również zazwyczaj tańsze rozwiązanie od kupowania gotowego produktu w sklepie. Bardzo popularne stały się napoje roślinne. Są smaczne i doskonałe dla osób nietolerujących laktozy.. To doskonała alternatywa dla mleka. Coraz więcej osób się do nich przekonuje. Mamy naprawdę szeroki asortyment. Możemy nabyć np. migdałowe, owsiane, ryżowe, sojowe i wiele innych. Dostępne są również w różnych wariantach smakowych np. czekoladowy. Warto przygotować je w domu. Nie jest to trudne a sami możemy zdecydować ile potrzebujemy napoju. Bardzo smaczny jest ten migdałowy. Jednak cena jego jest większa od np. ryżowego. Jak zrobić mleko migdałowe w domu? Nie jest to skomplikowane. Wystarczy znać przepis. Tutaj należy zaznaczyć również, że nazwa mleko jest używana dla produktów pochodzących od zwierząt. Jednak wiele osób używa jej również w przypadku napojów roślinnych. Głównie dlatego, że swoim kolorem przypominają to klasyczne krowie mleko.
Do przygotowania mleka migdałowego potrzebujemy szklanki migdałów i 4 szklanek wody. Możemy również dodać miód bądź syrop np. z agawy. Jeśli chcemy mniejszą ilość napoju, zmniejszamy proporcjonalnie składniki. Migdały należy blanszować, czyli zalać je wrzątkiem, a następnie na sicie przelać zimną wodą. Pozostaje już tylko zdjąć skórkę, która bardzo łatwo odejdzie od orzecha. Możemy również kupić migdały blanszowane, dzięki temu przygotowanie będzie szybsze. Następnie zalewamy je 3 szklankami wody. Najlepiej pozostawić je na noc. Rano blendujemy z miodem lub innym słodzikiem, sami dobieramy, w jakiej ilości go dodajemy. Następnie dolewamy szklankę wody. Teraz pozostaje nam tylko odcedzić napój na sicie o małych oczkach. Rozdrobnione migdały, które na nim pozostaną możemy dodać np. do deserów. Już możemy cieszyć się domowym smacznym napojem.
Sposób jak zrobić mleko migdałowe jest prosty. Możemy wybrać blanszowane orzechy lub takie w skórce. Nie musimy ich obierać, decyzja należy do nas. Przepis jest prosty a pozwala uzyskać dobrej jakości mleko, które powinniśmy przechowywać w lodówce do 3 dni. Sami wybieramy jak słodkie ma ono być. Możemy zawsze dodać kakao dla czekoladowego smaku. Jeśli jednak lubimy klasyczne rozwiązania to wystarczy woda, migdały ewentualnie coś do posłodzenia. Ważne, żeby używać produktów wysokiej jakości. Dlatego migdały najlepiej, jeśli kupimy ekologiczne, z certyfikatem. Nie warto dodawać zwykłego cukru, lepiej postarać się o jego zdrowsze zamienniki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here